Friday, November 28, 2008

Jaja Gamba

pimp myspace profile mase ke PD aritu kan kire En Abah nye company punye program kan.. seblom trip ni, saya mmg dah tau mamat dlm gambo tu kebetulan opismet En Abah, ni kes En Abah sembang² sesama sendiri le tuhh! tak pasal je dah ter kenal kawan se kolej dulu.. ishhh.. buleh pulak si siva ni nyebuk keje kat VADS.. hilang la glams I!.. ade lak org kenal.. mila, ko perasan tak si siva nihh? siva ni still bujang.. tapi badannye kus semangat dah sekarang.. bile di tanye bila dia nak settle down, 3 thn lagi katenye.. huhuhu lambatnye ko nak kawen siva.. alasannya psl gf nye nak study lagi.. sabar menanti je la yer siva. oh yer, since siva yg skrg ni bukan lagi siva yg dulu.. jgn tak sangka you.. kami ber speaking london menyembang tuuu.. mungkin sebab environment kan siva.. nak-nak ade laki aku.. ade gak mase kite sembang berdua je, kite cakap melayu je.. kawan lama maa! i tau, u nak jage reputation.. eh kejap, yg paling best nye kan..siva ade bagi ayat mahal kat saya woh! "you same je macam dulu la, tak berubah lansung" pastu dia ade tambah lagi, "menten" hahaha.. rase mcm dah terbang melayang dah.. kalo dia jumpe saya mase raya ari tu kompem siva pelik pastu for sure dia ckp "apesal you dah mcm kuih donut??" hahahaha.. kan haru dah jadinya nanti.. seb baik badan dah kecut sket... SELAMATTTT!..

Thursday, November 27, 2008

jawab tag Pn Sub pula

pimp myspace profile lepas tag maya, kali ni Pn Sub pula..., A. Sebutkan 3 tabiat buruk kat kedai makan
  1. mata confirm akan melilau cek keadaan bersih atau tak
  2. nak duduk mesti kene dekat² dgn laki.. mesti kene sentuh atr satu same lain, sket pun jadi la
  3. cepat bengang kalo service tak bagus or lembap
B. 3 perkara dibuat sebelum tido
  1. basuh kaki, muka & gigi
  2. cium cek abah & say gud nite
  3. peluk & cium haziq
C. 3 perkara dibuat lepas bangun tido
  1. cium En Abah
  2. tutup alarm, takut haziq & abah terjaga..
  3. masak air
D. apa yang sedang anda fikirkan sekarang ni
  1. jangan la hujan.. kalo ujan susah nak balik ni karang
  2. doa biar En Abah buleh balik awal & spend mase dgn saye & Haziq lelama & byk².. Rindu laa.. asyik kene tinggal berdua jer.. :(
  3. nak ajak En Abah pg tailor, anto kain
E. Plan biler dah pencen nanti A.K.A dah tuo nanti
  1. nak buka neseri/kedai makan
  2. nak idup senang lenang & goyang kaki
  3. nak tambahkan amal ibadat..

jom kongsi-kongsi.. bagus nihh

pimp myspace profile sekadar berkongsi maklumat.., "Salah satu perkara yang menyebabkan susu ibu sangat diperlukan bagi perkembangan bayi yang baru lahir ialah kandungan 'omega-3' dan asid linoleat alfa.. Selain sebagai zat penting bagi otak dan retina manusia, zat tersebut juga sangat penting bagi bayi yang baru lahir. Omega-3, khasnya, sangat penting dalam tempoh mengandung dan pada tempoh awal usia bayi untuk perkembangan otak dan sarafnya secara nomal. Pakar-pakar menekankan pentingnya susu ibu sebagai pembekal semulajadi yang sempurna untuk omega-3. Selanjutnya, penyelidikan yang dijalankan oleh saintis dari Universiti Bristol membuktikan bahawa di antara manfaat susu ibu untuk jangka masa panjang adalah kesan positifnya terhadap tekanan darah, yang mengurangkan risiko serangan jantung . Kumpulan penyelidik tersebut merumuskan bahwa perlindungan yang diberikan susu ibu adalah dari kandungan zatnya. Menurut hasil penyelidikan itu yang diterbitkan dalam jurnal perubatan Circulation, bayi yang diberi susu ibu mempunyai keberangkalian lebih kecil mengidap penyakit jantung. Telah dibuktikan bahwa wujudnya asid lemak tak tepu (unsaturated) berantai panjang (yang mencegah pengerasan pembuluh arteri), serta fakta bahwa bayi yang diberi susu ibu menelan sedikit natrium (yang berkait rapat dengan tekanan darah) yang dengannya tidak mengalami penambahan berat badan berlebihan, merupakan beberapa di antara manfaat susu ibu bagi jantung. Selain dari itu, kumpulan penyelidik yang diketuai Dr. Lisa Martin, dari Pusat Kedoktoran Hospital Kanak-kanak Cincinnati di Amerika Syarikat, menemui kandungan hormon protein yang tinggi yang dikenali sebagai adiponectin di dalam susu ibu 5 Kadar Adiponectin yang tinggi di dalam darah berkait rapat dengan rendahnya tahap risiko serangan jantung. Kadar adiponectin yang rendah dijumpai pada orang yang gemuk (obes) dan yang memiliki risiko tinggi terkena serangan jantung. Oleh kerana itu telah diketahui bahwa risiko terjadinya kelebihan berat badan (obesiti) pada bayi yang diberi susu ibu berkurang dengan adanya hormon ini. Selain dari itu, mereka juga mengesan wujudnya hormon lain yang disebut leptin di dalam susu ibu yang memainkan peranan utama dalam metabolisme lemak. Leptin dipercayai sebagai molekul pengesan tahap kandungan lemak dalam badan. Jadi, menurut Dr. Martin, hormon-hormon yang diperolehi bayi melalui susu ibu mengurangkan risiko penyakit-penyakit seperti kelebihan berat badan (obesiti) , diabetes jenis 2 dan kekebalan terhadap insulin, dan penyakit pada pembuluh nadi utama jantung" makna katanye, walau haziq tu ramai org yg sebuk kata kurus la kecik la..dan rata-ratanya semua buat muka pelik heran haziq tu menyusu badan tapi kurus kering mcm tak cukup makan.. tapi saya amat berpuas hati bila ade info² yg sebegini memperkatakan.., "budak nyusu badan mmg ade satu protection dari gemok/obesiti.." bukan saya memandai okeyy!! dah memang ade kajian.. bdk susu badan rata² tak gemok. banyak lagi faktanye, tp saya copy paste yg mane berkenaan dgn saya je la.. sedia maklum je la kan, susu ibu ni the best milk eva! no doubt! Keberkatan Tanpa Tandingan Ini Adalah Kurnia Allah "Para ibu hendaklah menyusukan anak-anaknya selama dua tahun penuh, yaitu bagi yang ingin menyempurnakan penyusuan... " ( Al Baqarah, 2:233) jom support breastfeeding!

jawab tag maya

pimp myspace profile
baru dapat langsaikan utang Maya.. sorry ye Pn Maya, I di landa kebizian.. tak sempat nak pk jawapan mu berikan.. meh tengok jawapan saya yer.., jgn kecik hati beno² yer.. hanyelah pe yg dapat ku nampak pd dirimu..
A - Sesiapa yang kena tag, kena tulis 10 sesuatu berkenaan orang yang meng-tag dia.
  • fanatik gile dgn Nubhan
  • lebih di kenali sbg Maya kecik
  • geng berzanji saye mase sekolah dulu
  • amatlah sensitip orgnye..
  • anak buah MakCik Ru (guru berzanji saya)
  • joworian
  • pandai masak laksa johor (bile le ko nak masakkan bagi aku makan, maya?)
  • anak baru sorang, kalo nak tambah kene minta permission anaknye dulu.. hehehehe buleh gitu ek?
  • rajin moody, tak tau pesal pe? pesekitaran ke kerekter dia ke puncanye..
  • kecik molek orangnye..
B - Orang yang kena tag kena tulis 10 perkara. about yourself.
  • over manje dgn En. Abah
  • over sayang dgn haziq
  • suke masak makanan yg En Abah suka
  • suka mengait tp skrg bizi yg amat, tak cukup mase dah nak mengait lagi.. stop sementara waktu
  • Gila shopping - rajin kene sound dgn En Abah
  • suka cium & peluk Haziq
  • suke melawa tapi mcm tak berapa rajin tang makeup
  • lembut hati walaupun tgh menyinga (dgn En Abah la selalunya)
  • fanatik laksa
  • terlalu baik & ikhlas bila ber kawan, byk kali terkene tikam dr blkg oleh kawan sendiri..
maya, akunye jawapan ni leh buat ko ilang moody ke?? ngeh..ngeh..ngeh..

Wednesday, November 26, 2008

bukan main lagi tuh!

pimp myspace profile muahahahahahaha, tak ku sangka diri ku ini Cinderella la sunguh..., makna katenye saya ni penuh dgn cabaran & susah payah terlebih dahulu sebelum bersenang-senang di kemudian hari.. rasanye ade betul juga kot.. mcm betul la kuiz nih..! mekaseh sub, bagi aku idea utk join kuiz yg leh tahan superb nye ni.. paling tidaknye pun buleh gak aku kenang diri sendiri.. betapa banyak nye cabaran & susah payah yg telah di tempuh sebelum sampai ke tahap yg sekarang ini..,
Dignified and hard working. With a gentle and soft-spoken manner you have something many people don't. Patience. Even through the moments of heartbreak you're still able to hold onto all of your hopes and dreams. Bide your time; your dream will come true.
p/s: tgh sibuk month end ni.. sempat gak buat kuiz..

Tuesday, November 25, 2008

balik time

pimp myspace profile
lepas berkubang bagai kat kolam renang, kami semua naik atas siap-siap utk makan.. lepas makan tu aktiviti sembang serba sedikit.. pastu dlm kul 3 gak kot balik rumah memasing.. kami yg dah sedia nak balik..,
-bye-bye PD.. len kali kami datang lagi-
**************************************************
ni haziq bile dah sampai rumah.. abis di sepahkan kaler pensil buku kertas, kereta..
mase berjalan seronok, bile balik rumah nak ngemas tu yg rase lambat je actionnye..
dah! habes dah citer percutian yg tak dijangka saya.. entry baru lepas ni citer lain pula.. dah takde dah citer psl PD lagi.. saya tau kompem korang bosan bace kan.. asyik PD je..

berkubang lagi

pimp myspace profile lepas dah penat-penat main panas sukan-sukan bagai, dorang ni berkubang kat swimming pool pula.. gemor sangat dorang ni berkubang.. jom kite tengok muka dugung-dugung.. eh silap! model-model kolam renang.. hihihi kalo dorang tau saye kutuk..mati guwe..
dorang ni suka sangat main lambung-lambung.. ishhh! sorang demi sorang jadi mangsa..
abah, mase ni kakinye dah cramp..kebetulan haziq nak berdukung dgn abah.. selamat la sekejap dari jadi mangsa lambung..
abah yg menjadikan haziq sebagai proksinya.. dan saya sebagai pari-pari yg sentiasa menemani abah walau ke mane jua dia pergi.. bila lagi saye nak tengok perangai sebenar laki sendiri kan.. mase ni je la pon kite leh tengok.. Biasenye perangai yg sebenar suami/isteri akan menonjol bile bersama dgn kekawan nye..
akhirnya encik abah merelakan diri utk menjadi mangsa humban mereka yg seterusnya.. haziq tu pon saye suruh abah rendam sekali.. selama haziq lahir, duduk kat rumah yg skrg ni pon tak penah lansung abah bawa kami turun mandi pool kat bawah.. kesian kami..,

aksi haziq lagi

pimp myspace profile
mungkin boring jadi penonton lama sangat, haziq ajak ibunye kejar gagak.. ibunye pun berlari la ke sana ke sini melompat sana ke mari membontot haziq..
sudut tennis court ade senamrobik utk grup gomen kot.. muzik rancak kemain berkumandang, haziq pun berjoget-joget ikut rentak irama.. gelihati betull..

penonton

pimp myspace profile
kamilah penyokong yg setia En Abah..,
berbagai aksi kami
saya tak ingat nak bawak tudung spare.. balik-balik saya pakai tudung yg sama kan.. huhuhu

ahad paginye tele-match

pimp myspace profile ahad pagi lepas breakfast ade mini sukaneka utk mereka-mereka ini bersukaria bagaikan kanak-kanak riang ribena.. hehehe.. dalam blog bukan main saye kutuk dorang.. mase bersama-sama mereka punye la behavenye saye, senyap & budi bahser je I. hihihihi biase la I, jinak-jinak merpati gitu.., lambat warm up sikit kalu dalam pergaulan yg pertama utk memulakan persahabatan, TAPI, sekali dah sesuai.. tak hingat saye punye gelak. Mulut pon leh tahan becok.. saya dan haziq jadi penonton yg setia, tegolek kami dua beranak tergelakkan dorang nye telatah..

ni acara susun blok papan, kene meniti atas blok2 tu la..grup abah dapat no.2, okey la tu.. acara ni game yg pertama di mulakan,

game baling dadu ni rasenye ikut cerita P.Ramlee ni.. besar betul dadunye.. grup encik Abah still menten no.2

ni game bawa air dlm mangkuk & pinggan di hidangkan atas dulang yg berlobang tengah, kate referee memang di sengajakan buat lubang tengah dulang tu bagi refreshkan ketiak tengah-tengah terik mentari panas ni.. hai lah referee ni pun pandai buat lawak.

masa turn abah bawa dulang ni, kirenye performance abah mmg cemerlang la kirenye.. memeber sume sorakkan abah, "ade gaya" kata mereka.. selambe je abah balas, "BIASALAH!! dah biase prektis kat rumah" dorang siap menanye kat saya.. Betul ke??

selambe je saye cebik.. geleng kepala.. hehehe saje je usik abah.. tak kan la nak jobo war-warkan kerajinan abah kat rumah.. mmg En. Abah akan meringankan tulangnya membantu kerja-kerja rumah kalo dia tak bizi..

ni acara jalan berduet.. jalan kaki di ikat, pastu berpelukan sesame sendiri..macam-macam ragam, ade yg tango style nye la.. tara kuca punye style la.. ade style patah kaki la..
yg ni lak acara beruk mak yey.. hahahaha kiri kanan tangan kepit belon, celah kengkang lak kepit bola.. sebiji la beruk mak yey.. hahahahaha kelaka betul.. ade gak beruk mak yey versi penguin...
game baling belon yg berisi air ni lak menguji kelembutan & ketelitian tangan memasing.. sesape yg terlebih kekuatan alamatnye mandi air la..

tarik tali acara yg last bg mini sukaneka dorang ni, berkobar-kobar dorang nak menang.. sebagai penentu siapakah bakal juara.. grup En Abah suara je kot yg power..

dan akhirnya kecundang jua mereka.. dari situ kite leh lihat suara yg kuat tak semestinya buleh menjadi juara.. hahaha.. semangat yg tinggi pun tak buleh gak janji kan ape-ape kalau tak di sertakan dgn usaha..

apa yg penting, sukaneka ni buleh la di katekan satu acara yg buleh merapatkan lagi silaturrahim & melepaskan tension & bersuka-suka riang mcm kanak-kanak ribena antara satu sama lain.. kebiasaannya mereka ni berjumpa hanya atas urusan kerja.

tapi kalo tak buleh bawa famili tu yg tak best lansung! dorang suke-suka kat sane, anak bini tinggal rumah tak kemane.. kan ke kesian dgn anak bini yg kene tinggal tu

Sensasi nya..,

Us together..