Saturday, August 30, 2008

Soklan Periksa...

Dapat soklan Kuiz dari Kak Ras, jenuh nak memikir kan jawapan utk soklan-soklan kak ras ni… 1) What is the most important thing in your life? My Husband, My Baby & My Family 2) What is the last thing that you bought with your own money? Tak tau nak jawap ape dgn soklan ni.. 3) Where do you wish to get married? Kat rumah mak & abah. Dah 4 tahun yg lepas punnn.. 4) How old do you think you will be permanently owned by your love? 24++, mase dah jadik bini En. Abah 5) Are you in love? Of Course LeRR, dulu, kini dan selamanye…Ohh Encik Abah ku sayangg.. 6) Where was the last restaurant you had dinner? Sejak dah rajin masak ni kan, last makan kat kedai dekat Restoran Tasik Shah Alam.. Bagus saye skrg ni, rajin ke dapo..(ala.. yg pegi belanje makan sempene besday Encik Abah tuu) 7) Name the latest book that you bought? Beli Buku ABC utk haziq aritu kat Giant.. ape ek namenye, ermmm.. ha! Seronok Bersama ABC Buku Bergambar. (hehehe..beli buku jenis gini buleh claim income tax..tahun depan) 8) What is your full name? Zu.. Ita…. Aka Ibu Haziq 9) Do you prefer your mother or father? Both akan tetapi, bile nak bercerita any topic, prefer dgn Mak lagi than abah 10) Name a person that you really wish to meet in real life for the first time. Tak terfikir pulak siape 11) Christina or Britney? Dulu-dulu minat gak dgn Britney sbb dia kan ala-ala comey je.. tapi sejak dia dah meroyan terus tak berape minat. Dah jadi macam tak sudah je saya tengok. Christina tu memang dari dulu lagi tidaklah saya minat. 12) Do you do your own laundry? Yer, tiap hari. Sehari missed kompem penuh sebakul.. huhuhu tak sanggup..tak sanggup.. 13) The most exciting place you want to go? Mekah… My dream place ever. Bile dah lepas hajat sampai ke Mekah, baru ade rasa nak pegi tempat menarik yg lain. 14) Hugs or kisses? Kalo dah hugs, komfem la kisses tu menambahkan lagi perisanya,.. :) 15) Point out 5 things about the person who tagged you. Pasal Kak Ras Ehh; Saya Kenal dari alam Blogger. Real life tak penah lagi bersua.. Saya cume luahkan ape yg kelihatan di mata saye je la yer, iaitu; 1. Wajahnye keibuan 2. Nampak Lembut orangnye 3. Tutur kata amat teratur & ayatnye sedap je tersusun. Bile bace rase tenang je jiwa ku ini… auww! Kalo jadi novelis pun okey ni, Buleh Jual!! 4. Sejuk je mata bile memandang.. (ikhlas ni kak..) 5. Seorang Ibu yg amat rapat dgn anak-anaknya.. 16) 8 things I am passionate about: 1. Breastfeeding 2. Tudung cantik, berkualiti di jual dengan harga yg murah 3. Kasut 4. Baju/pakaian Haziq 5. Jualan Murah 6. Buku ABC Haziq 7. Resipi 8. Baju 17)8 things I say too often: 1. La ilaha illallah Muhammadarrasulullah.. 2. Ashtaghfirullah 3. AllahuAkbar 4. Ler.. 5. Apesal la.. 6. Hek Elleh 7. ya Allah 8. Syukur Alhamdulillah 18) 4 books I’ve read recently: 1. Seronok Bersama ABC Buku Bergambar 2. A guide to Easy English-Malay Conversation 3. English For Beginners Series Volume 1 4. Dia Lebih Mengerti – Norhayati Berahim 19)8 songs I could listen to over and over again: 1. Hanya kau Yang mampu – Aizat 2. Makhluk Tuhan Paling Seksi-Mulan Jameela (lagu feveret Haziq) 3. Ketahuan – Matta (Haziqnye feveret gak) 4. Datanglah – Faizal 5. Un Break My Heart – Tony Braxton 6. Seal With A Kiss 7. Hujan dan Air Mata – Saleem Iklim 8. Tiada lagi – amy search 20)8 things I learned last year: 1. Jangan terlalu berterus terang 2. Jangan Cepat terpedaya 3. Tak boleh terlalu percaya. 50-50 okey, terutama pada rakan sekerja, tak semestinya dia jujur 100% pada kita. 4. Harus Sentiase berwaspada 5. Ikhlas dalam setiap perbuatan 6. Biar ape org lain nak kata, semua tu adalah dugaan dlm kehidupan 7. Mendiamkan diri adalah penawar dalam segala hal 8. Masak & makan di rumah sungguh menjimatkan & berkhasiat Fuhhhh penattt…. LEGAA rasa, dapat gak siap soklan periksa kak Ras ni.. peluh-peluh ni ha nak nyiapkan…2 soklan tu series saye blurr.. takde jawapan utk soklan tu.. Buleh tak??

Friday, August 29, 2008

aksi kami bila tinggal berdua... ibu memang takde keje lain la kan, mesti nak gambaran dgn hero sorang ni.. sebenarnye kami baru lepas video conf dgn abah tadi.. Abah balik lewat.. kul 9 tak balik lagi, Haziq dah bising mencarik "abahhh..abahh.. "

untuk tidak mengecewakan haziq ibu pun video call la dgn abah, bagi anak nye puas hati sikit tengok abahnye kat office..dah puas gelak dgn abah nye, tambah pulak tanak ganggu abah sangat yg sdg busy, ade la dlm beberapa minit saje kami ber video gituu... sambil baring jer... dah kepenatan dah, haziq mereging ibu...
apesal rambut ibu mcm Elvis presli lak eh?? bejambul la atas pale.. haziq la nih!! dah membuli ibu sampai kusut masai ibu jadinye... Abahhh!!! tolong ibu!!! haziq buli ibuuuu!!!!

appointment Pantai Medicare

Sabtu ari tu haziq ade appointment dgn Paed kat Pantai Medical Ctr Cheras.. closing time kul 1pm, kami gerak dari rumah kul 12.30pm. GILOSS tul! super last minute tuu.. tambah lak MRR2 Jammed.. menambahkan lagi ke lambatan kami..
haziq yg baik ;

lama benar dok terikat kat car seat dia, masa utk susu!!! terus temper mintak lepas

setel jumpe doktor, bagi sample itu ini bagai.. kami terus balik

perot lapo, tapi saya tak cakap pun saya lapo nak makan.. buat senyap gitu je.. sekali Encik Abah tanya, "nak pegi mane pas ni?" Saya jawab, "ikut suke la...tak tau" padehal perot dah dondang sayang minta nasik.. Mujur Encik Abah amat memahami, seraya bertanya "Nak Pegi makan kat mane??" "RnR Awan Besar" wahhhh laju giler saya menjawab... nampak beno lapau nye...Encik Abah senyum perli jerkk.. agaknye dia dah Paham sangat dah bininye.. mulut cakap lain, hati kata lain..Dalam hati saya "hehehe... nasib baik pahammmm...,"

kali ni kami makan kat food court dia je, En Hirman kata makan kat sini sedap & murah.. harge ikut set.. maknenye nasi+ikan bakar+sayo = RM6 kalau nasi+ayam goreng rempah+sayo=RM5

saya amik set yg ade ikan bakar dan En.Abah amik set ayam goreng.. ayam dia sedap ikan biase-biase aje..

name kedai ni Aliaa nasi kukus... buleh la kalo nak try menerai... saya rekemen ayam rempah dia la.. memang sedap.. cume ikan tu mcm tak special mana.. tah la, kot mase aritu tukang masak nye moody tanak masak kuah/rempah ikan tu sedap2 terkene pulak dengan saya time tak sedap. Mane tau kan.., kot datang lagi sekali sodapp pulak..

gelak-gelak, suke-suke

haziq ni pantang tau nampak henpon, bukan main terer dia godek tipon tu.. siap bule choose dari phonebook lak tu.. ade sekali dulu dia call Pn Sub. kan sub kan? memang kene sorok la henpon tiap masa dari haziq ni, kalo tidak tah sape-sape la dia call...

manje dgn cikgu shahrin

tengok si haziq tu bermanja-manja dgn pak sedara dia, Cikgu Shahrin tu hubby Cek Ma sepupu En. Abah.. yg tudung itam tu la Cek Ma aka Cikgu Zima, Sebabkan Cikgu Zima bizi nak checking kertas peperiksaan students, jadi dia terpakse menumpu perhatian pada kertas², eventhough hati nye turut ingin untuk bermain dgn si cilik Haziq. 1st time ibu menjejak kan kaki ke rumah Cek Ma ni, punye le lama baru kali ni bepeluang betandang ke rumahnya. Teruk tau En. Abah ni tak bawak saya ke rumah sepupu dia yg sorang ni, padehal kat Subang Jaya je.. takde sampai london der Subang Jaya tuu.. Macam Acik tu ye la kan, kalo nak pegi betandang ke rumah dia pun, sekarang ni dia di Mauritania.. jauh yang amat. Nak beli tiket ke sana pun makan ribu nye rege...

Layan Pemandangan

meh sini tengok pemandangan dari tepi tingkap ofis saya, kan ofis saya kan namenye waterfront.. tentu la dok tercongok depan air kan.. so tasik aka bekas lombong suatu masa yg dulu, kat mines ni betul2 je tepi ofis saya. Bila cuaca tenang & nyaman memang cantik pemandangan yang kite buleh tengok.. nun jauh di sana yg nampak bumbung rumah orang tu kawasan rumah org-org yg super kaya kat Malaysia ni, termasukla rumah Tun M kite.. tak payah la saya nunjukkan bumbung rumah dia yg mane satu yerk.. kang kontroversi pulak. tak pasal aciikk yang kono.. kawasan perumahan tu private resident tau. Tapi jalan tu juga yg menghubung & memudahkan saya pegi bejalan ke mines Shopping Complex nun.. takde la ikut jalan besar. potong ikut jalan dalam sahaje, sambil lalu pandang-pandang rumah org kaya tu buleh gak berangan jadik org kaya...mane tau kot menyinggah kaya tu kat saya..

ni pula view sudut kiri tingkap pula, facing ke golf-course pulak. Selalu la juga nampak diorang tgh golfing.. macam best je kan main golf mase ofis hour. For sure the golfers are the richest or might richer, happy golfing with nothing to worry while peoples all around are busy working either offices or non-offices.

Thursday, August 28, 2008

tut..tuuuut...tut..tuuuut.. (baca dgn membayangkan bunyi ringing tone yerr) saya menelipon En Abah. Dia still kat rumah lagi.. Malam tadi overnight sampai ke pagi. Komitmen dgn keje le, ape lagi kan..so ari ni dia cover tido dulu, tengahari baru masuk opis balik. saya, "helo, abg kat mane?" En Abah, "ade kat rumah, baru nak siap-siap" saya, "ooo ye ke, telo sengah masak ade kat dapo. Ade 2 biji" En Abah, "ye la.." Saya, "okey la gitu, take care bye" En Abah "yer.. bye, assalamulaikum" saya, "waalaikumussalam" itu la dia perbualan kami yg ringkas hari ni, motip telepon cume utk counter cek je En Abah tu dah bangun tido ke belom.. kire jadi penjaga masa part time utk En Abah. Biasenye cenggitu la bile dia overnight. Kalo hari cuti dia pandai-pandai la bangun sendiri..

SORRY

Kawan-kawan, Ibu-Ibu, Bapak-bapak...sekalian koranggg... sebenarnye saya dengan penuh bersemangat nak updet & nak mencantik kan lagi blog yg dah macam boring je saya nampaktu, sejak dari Isnin hari tu lagi. Tapi sekarang dah Hari Komis, tenet still bengong . Tapi bile keadaan capaian internet yang mcm hidup segan mati pun segan tuu.. baik di rumah mahupun di ofis, Jadi kerja-kerja pengemaskinian tu terbengkalai di tengah jalan.. Tambah pulak bile asyik bengong je tenet ni, menambahkan lagi ke tensenan ku menghadap monitor ini... UWAAAA!! Menyampah terus aku tengok blog sendirik ...

Thursday, August 21, 2008

then rasa nak jadi hulk je dah niii!! penuh dgn stresss la.. apesal ekkk! Ishhhh tekananan dalam pemikiran.. zwani.com myspace graphic commentsiyahhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!!!!!! GRrrR..GRRrrRR...

ARGGGGGHHHHHH!!!! tensen yang amatttt.. di telan mati mak di luah mati bapakk. Betapa indahnye perumpamaan melayu kita ni kan, punye le cerdik orang-orang zaman dahulu kala mencipta & mengait kan sesuatu dengan perkataan yg manis, indah & lembut pertuturan nya, tapi penuh dgn seribu makna..

Tuesday, August 19, 2008

Besday Abah 18 08 08

cantik tul no 180808. Kalo cine ni tandenye "ONG" .. so manyy 8 lor..besdey Encik Abah ari ni... tapi series saya buat-buat lupe, nak tengok reaksi si dia.. kekunun seprais la kunun....
tapi asik desak dia balik awal dari pagi.. tentu la dia perasan kan, saya ade kejutan utk dia... tulah failed gak la kirenye.. excited saya tak buleh nak kaver laa... walaumacamne pun, Encik Abah berjaya balik awal, kul 7 dah sampai rumah, lepas maghrib kami terus bedesup ke shah alam, restoran penuh kenangan tu, 1st dating kami yg official la kirenye.. dah akhirnye saya bawak pegi dinner kat sini; tu kat tisu tu ade tulis Restoran Tasik Indah, Shah Alam
malam ni, malam saya jadi tokey... hihihi tukang belanje. haziq pun mcm paham je ibu nak melantak. dia punye nyenyak tido. ibu nye kelentang kelentung makan pun dia tak sedar.. bagus-bagus, buleh makan dgn aman.. cumenye lenguh tangan meriba je la... so menu kami ialah, tom yam;
kerapu 3 rasa; cantiknye deco ikan tu, jurai2 dianye ape tah tu. siap ade mangga jurai gak.. bile dah cantik cenggini, rasa sayang nak godek utk makan..
butter prawn; wahhh sedap dan penuh dgn bahan utk menggemukkan,
hidangan di atas meja secara keseluruhan...
burpp... alhamdulillah.. sedap betull... abah terharu je tengok ibu belanja makan sedap.. hihihi malu i abah cakap gitu...kuangg...kuang..kuangg...

House Warming

ahad, kami pegi ke rumah my Bos, En Din kat Putra Heights.. Dia buat house warming / kenduri kesyukuran juga, sempene rumah barunye. Tapi gamba rumah En Din lupe lak nak amik. As usual gamba saya & haziq je penuh... hihihi.. abah tu pon tak brp minat bergamba. Almaklumlahhh tak berjangkit lagi..., tunggu la sok-sok mane tau kan. sekali terjangkit virus suke begambar... dia lak yg lebih nanti.. Orang lelaki cenggitu agaknye ek. Tak minat gambar-gambaran nii Ziq, buat muke masam ziq.. kalo tak masam tanak kawan.. ish masam nyee.. ala lame nye masam, senyum la! tak aci cenggini, ibu dah senyum haziq lak masam.. takpe, kite try lagi eh, ops! enough okeyyy... We all tak minat publicityy..!!

bile tersekat

sebelum pegi jasko kami tinjau-tinjau, ronda-ronda. Sekali tgh syok2 kat atas jalan tersekat lak tengah jalan. Ishh Jammed tuu.. aduiii.. tak suke! tak suke! haziq pun tak tido, meh kite layan sesi gamba dgn ibu, pandang kemre ziq..., bg senyuman yg paling menawann...

masa jammed ni pulak, hujan renyai-renyai..lagi la rasa macam tak best.. tak bergerak tu sape punye keter la saya snap nihh? ampun ye pak!! ter amik gambo layan sengal ni ha... eh apesal tak snap gambo En. Abah ek..?? ish rugi la.. En.Abah tgh hangin jugak ni.. Hangin sebab Jammed.. Sape suke kannn? Saya lagi tak SOkee!! Dari saya sembang yang bukan-bukan baik saya layan kamera, ye la kan, mase tgh jem cenggini kompem hati cepat panas.. Cerita doremon pun leh jadi isu besar lak nanti.. hahahaha

mengade-ngade pegi

tajuk atas tu memang betul tepat kat idung kami berdua. Kan aritu buleh "ter pergi" ke jasko tapi jadik peristiwa yg tak best haziq mase tu, terus tak jadik nak "ter shopping". (baper byk "ter" saya ni...??!!) jalan-jalan kat jasko, En. Abah nak cari officeware dia.. kami 2 beranak menvontotkan aje la En.Abah. Tapi haziq ni tak bule dok statik satu tempat je. Kalo dok dlm buggy tu tak bergerak, dah mula aksi stunt dia buat. Kene la saya ni kesana kemari mcm takde arah tujuan menolak buggy tu. Sebelom keluar dari rumah kami 3 beranak memang dah kenyang sesangat. Masak siap-siap, makan kenyang-kenyang kat rumah baru keluar. (kes utk elak dari makan di luar, berjimat katenye...)

hahaha, boring ke sana sini, nampak cermin snap gambo sendiri. Ni kes dahh berjangkit kat dorang² le ni, virus nampak cermin, snap gamba sendiri. Nak suruh Encik Abah snap kan gamba kami, kompem dia geleng pale.. Baik layan sendirik jer..

Ikannn!! Ikan!!

pegi pasar malam beli ikan utk masak, ziq, tolong beli ikan utk ibu yer..

Saturday, August 16, 2008

manjenye dia.... sengih dapat riba kat atok ehhh

Jatuh

malam rabu yg lepas, kami jenjalan ke Jasko Maluri. Saja tinjau, cuci-cuci mata tengok sana sini. Jasko kan skrg tgh mega sale. Beli Barang serba sikit dkat stationery. Setel membeli terus rasa nak balik, tapi cam biasa la.. nak jugak servey sana sini sekejap. Ladiesnye area la kan, baru saya belek selai dua helai tetibe terdengar kedegung bedentum. Ehh macam biase dengar je tuu??!! Hati tu terdetik gak kot-kot anak aku yg jatuh.. dalam masa yg sama saya cepat-cepat pi cari En. Abah & Haziq. Dalam lenggang lenggok mak minah tu, tedengar sore budak nangis punye le kuat. Hah! MEMANG SAHH !! Haziq yg melalak. Nampak abah pun berlari dgn cepat-cepat sambil tanggan erat menekup dahi haziq. Abah memang panik betul mukanye masa tu. Abah suruh saya cepat jalan, katanye kene terus pegi spital.. dalam pemikiran saya apesal pulak nak kene kejarkan ke spital?? siap lak suruh abah COOL gitu.. malu kat org kiri kanan dok sebuk memandang. Mesti dorang pikir apehal lak anak dia ni kan, sambil meraung pastu mak ayah budaknye berlari-lari mcm ade hal emegensi.. Masa tu saya tak tau pun tau haziq jatuh sampai terluka dahinya. Masuk je keter, abah bagi haziq kat saya ye la, dia dah tentu la nak drive. Dan pada tu juga saya terkejut tengok luke haziq.. UWAAAAAAA!! terus melalak jam-jam tu jugak.. hahaha hambekkk! tadi siap suh abah kaver malu jgn panik itu ini (masa tu tak tau ape-ape) ingatkan minor je, no luke-luke cuma lebam sikit-sikit je. Bile je nampak luka nye terbelah, tentu la sedihkan, selama ni haziq jatuh gitu-gitu je. Tak tau pulak buleh jadi gini. Abah drive keter macam bawak org nak beranak. Bawak saya nak beranak dulu pun tak selaju dia drive masa ni.. kalao tak silap 70km/jam je dia drive masa anto saya beranak dulu. Masa ni tahap kelajuan nye cecah gak 140km/jam. Rasa mcm naik keter racing la pulak. Cilok sana sini, seb baik hiway.. Akhirnye sampai gak ke spital Serdang. Masa tu tak teringat lansung ade spital yg terdekat. Spital Serdang je la yg ada dlm target kalo ade emejenci cenggini. Sampai kaunter kecemasan terus daftar gitu gini, duduk pun tak lama dah kene panggil. Terus pg X-ray. Masa kat X-ray tu haziq nangis sket.. takut ibu tinggalkan dia. rasa Cuak gaknye tengok segala mesin tu.. setel X-ray haziq dah aktif seperti biasa. Dah buat spital tu mcm rumah dia lak. Huha sana jerit sana, gelak besar-besar.. siap ejek bunyi siren emegenci lak tu.. bile sampai kat doktor cek itu ini, alhamdulillah tak apa-apa. Takyah jahit takyah ape. Cume koyak kat kulit saja. Takde ubat sapu pun yg di beri. Ubat tahan sakit je la.. Risau gak kot dia demam ke ape ke meragam ke. Haziq kembali aktif seperti biasa. Dia pun tak ingat kot yg dia ade jatuh. Syukur sangat haziq tak apa-apa

Thursday, August 14, 2008

takde modal nak citer sebenarnye, tapi sebab kan dah godek sana godek sini dah tu jumpe gamba lama-lama. Dari terperok penuhkan Memori PC baik ku tepek ke dlm Blog ni.. Makanye terjumpe la pulak, gamba mase kami 3 beranak pulang ke dungun (Kampung Abah) tahun lepas, masa ni haziq baru 3 bulan.. wan & Tok Ki (arwahnya) berhajat sgt nak buat kenduri cukur jambul haziq. Jadi kami amik kesempatan cuti merdeka tu buat kendurinye. buleh tahan meriah juga kendurinye. Haziq pun okey, senyap je dia bile org gunting rambutnye. Gamba mase kenduri tu nanti saya tepek di lain mase yerr..
ni aliya Husna, anak yg ke 5 abg ipa saya (abg sulong En. abah), umonye skrg dah 4 thn. Tapi mase ni umo dia baru 3 thn lebey.
saya & haziq.. saya, haziq & wan athirah & Shakir (shakir ni lahir sama tahun dgn Haziq, tapi dia lahir bulan 1/07, Haziq lak 06/07) Budak shakir ni memang tanak orang lain langsung. Bile org lain selain uminye pegang, kompem melalak. Tapi bile di biarkan lepas tak reti nak duduk diam.. Saya, haziq & Kuarga Mertua ku.. Ni dia Ahmad Zul Syakirin, mase ni umonye baru 8 bulan. Anak bungsu Abg Ipar saya..

Alkisahnyee

cadangnye nak poser sunat khamis hari ni, TAPIII kann, niat tu tak dapat di fulfill kan seperti yg di angankan, dah terketar-ketar seluruh badan, minyak hangin dah tepek satu kepala, tengkuk.. cube ku tahan utk tidak mengalah....

jam 9.00pg, masih ku tahan lagi... tapi pabila penglihatan ku telah semakin lama menjadi gelap, dan badan ku semakin kerap menggigil..

Dan AkhirnNYAAAA,

diriku telah menjadi cergas yang mungkin...

apa tak nye cergas, dah pekene milo kaw secawan.. ITU BERMAKNNNAAAA, poser sunat utk hari ni kensel...!! Itu lah Nak poser, tapi tak kene cara! lenkali kalo nak poser kene sahur, takpun malam sebelum tu kene la makan nasi, baru ada tenaga. Macam la badan tu tahan sangat... nak gamble je poser tak bersahur. Yo yo je la !!!

Sensasi nya..,

Us together..