Thursday, July 17, 2008

Betapa Sukses Nye

Seronok nye balik awal, tapi agak lewat juga sampai rumah. Sebabkan jammed di MRR2 tu. Mungkin org lain pun balik awal. Tu yg sesak jalan dgn kereta. Sebelom balik, pegi jemput haziq dulu kat rumah mak. Mase amik haziq, dia tengah seronok main. Takyah masuk rumah dukung dia pun, bile je dengar suara ibunye dah berlari si haziq menuju ke pintu. Pulut pun dah direndam sejak pagi tadi.. Sampai rumah, mandi & lambak kan mainan haziq depann tv. Kalo buka tv pun bukan nye Haziq layan sangat.. Baik lambak kan mainan dia baru dia leka memain. Senang la utk saya membuka silat di dapo..

Dengan semangat wajanye, betungkus lumus la memasak di dapo. Wahh seronok tul masak ape yg di hajati selama ini.. Ye la kan, diriku ini sudah lama tidak memasak lauk/juadah yang pelbagai.

sambil masak, tinjau juga keadaan haziq..
lauk malam ni ialah Ketam gulai Cili Api.. punye le banyak cili saye letak. bule tahan gak pedasnye..
pulut kuning, 3 beranak makan sekaligus, Licin terus. (ehem..ehem.. kredit to Kak An. Tanpa bantuan anda, takkan sukses pulut kuning saya..)
Sambal tumis, sebagai pencicah utk pulut..Best nye rasa..Kerajinan sekali sekala yg datang, bikin saya sukses memasak. Sebenarnye kan saya dah totally out pasal masak-memasak yg advance ni.. punye le lama tak masak bende-bende cenggini, sampaikan dah lupe lansung nak buat cemana. Cume ingat-ingat lupe je basic memasak. Mujur ade Kak An, dia la yg guide saya pasal resipi-resipi nii.. hihihi.. Nak tipon mak kat kampung, Kompem kene bebel pastu tambah lak malu.. nanti dia pikir anak dia ni dah lame tak masak pulak.. Masa saya peknen kan haziq dulu stat dari 3 bln sampai beranak saya tak leh memasak sangat. Alahan juga. (Bule la rase pencen dari memasak sekejap) Mase tempoh saya alahan tu la Abah Haziq yg jd Chef. Tu yg jd lupe ingatan terus pasal memasak. Lepas habis pantang dulu saya siap lupe cara nak masak nasi.. Hahaha gile punye teruk kann!!?? Lama gak saya nak dapatkan balik skill memasak tuu..
Selama dah ade haziq ni saya masak bende yg simple je.. yg goreng-goreng je.. pendek kate yg simple mimple je.. yg tak amik mase yg lama. Cth macam sambal ke, asam pedas ke, sup ke, itu je la..

tu yg boring, asik makan bende yg same je.. nak jadi balik macam dulu.. yg terer masak macam2.. Slow-slow la kan...

4 comments:

ina's said...

adoiyai tedap nyer aku nengok sambal tumis tu

minna minna said...

nati aku tepek pic nephew laki aku..rasanye muka haziq n laki aku nyer nephew seiras laa..

FaizFarwizah said...

huyooooooooo chaiyokk kat puan zuli kerana berjaya melakukan sesuatu yg terbaik dlm umahtangga..perggg takleh tahan menu tu... pasni kita plan menu lain plak ek.. takleh jd ni..nyum nyum..

Sicomel.. WaHhhh CoMell SgTT kEe? said...

Kak An,
hahaha.. mekaseh kak An, seronok kelas memasak tu.. tak le sangaappp je..bule masak pelbagai

maya,
ha nanti tepek eh.. bule aku nengok

Sensasi nya..,

Us together..