Thursday, July 31, 2008

Makan McD

kami pegi makan McD Tmn Midah lagi.. hehehe.. makan yg xpress.. rizen makan Xpress sebabnye tak sabar nak balik nengok cerita Kekasihku Seru.. SERAAMMMM wooo!!Filet o Fish set tu saya punye plus Ribena utk Haziq, Bic Mac set utk abah haziq plus original McChicken.




Masa ni abah tgh kusyuk tngok cerita kekasihku Seru tu.. dah stat pulak citer tu.. Haziq tak habis lagi mamam kentang dia tu.. Setel mamam, kami pecut terus balik rumah layan kekasihku seru kat rumah, haziq dah kenyang terus tido sampai pagi... bagus haziq ni kene kenyang dulu baru tido nyenyak. tapi yg tak best nye ibu pon ikut tido..

Tuesday, July 29, 2008

Bila keseorangan lagi..

sadis tak saya nye tajuk?? tu ayat sedih bile mamam kesorangan.. huhuhu..

kali ni saya tak masak as usual, sebabnye pasar tani tiap hari selasa tak beroperasi la pulok.. Tak tau naper dorang tak meniaga pulakk. Lagipun abah haziq kene overnight lagi kat ofis. Silap-silap pagi esok baru balik rumah. LEBIH BAIK TERUS BELI MAKANAN.. susah juga kalo pasar tani aka pasar malam tu tak takde, tak bekembang idea nak masak. Kalau pasar tani tu ada.. kompemla saya singgah sebentara utk membeli serbe sedikit lauk-pauk kering/basah utk di jadikan stok masak saya tetiap hari. Selalunye bule la kaver utk seminggu punye stok. Kalau kes mcm saya skrg ni, tinggal sensorang ni je kan.. haruslah saya membeli makanan yg siap sedia utk terus di makan. Kalo masak pung pang beriya punye lauk silap-silap tak termakan. Almaklumlah bile makan sensorang ni, selera tu tak berapa nak mari. Biasanya bile makan berdua, bende yg tak berapa sedap pun buleh jadi makanan yg paling sedap bile makan berebut.. BETOOLLL TAKKK?? betul kan, kan, kan,!!?? memandangkan pasar tani tu takdok, singgah je le gerai jual laksa kat depan rumah tu ha... so, meh sini saya tunjuk laksa saya.., seddappp..!! cukup masam cukup rasa..

haziq tengok ibunye sedap menghirup laksa dia pun mintak mamam, sebuk dia nak kan seewed. sampai Comot muke di buatnye

membizi

mari kite tengok junier engineer ni, Mr Haziq tgh membizi koje.. tungkus lumus nak siapkan keje ni. Ibu dok sebelah tgh bizi ber blog, anaknye bizi gak buat keje gune laptop abah.
Siap pesan kat ibu Tolong jangan kacau yer, saya tengah bizi ni.. byk task nak kene siapkan, due date dah dekat. Kite kene komited dalam semua hal. ADA PAHAMMM!!
Ibu, okey tak ni Haziq buat? Haziq buat dulu nanti ibu tolong check yer..

A..,B..,C.., KKKKKK...,LLLLL.., XYZZZHHHH...., Bla..bla..bla...
ish ape ni?? mane dah hilang taip panjang-panjang tadi nih??!! kasik hempuk sikit keyboard.. Hah! baru nak jalan.. mane leh jadik ni, kene hempuk baru okey.. Abah! nanti hantar servis okeh. Bagitau sekali opis abah tu lenkali bagi laptop tiptop punye kualiti okeyy, baru keje jalan smooth sajaa..
ORAITT! dah siap pon.!! save pula.. tengok budak zaman sekarang.. kecik-kecik lagi dah pandai cemana cara nak guna komputer.. celik IT sungguh kann. Kami punye kagum tengok haziq pandai save tuuu!!!

wah

cantiknye tangan ku hari ini.. bestt je rasa jadi lawo.. hahahaha.. (sebenarnye gamba ni utk hari senin nye entry, tapi terlewat pulak nak updet semalam. Hari Selasa pun lawo gak, tapi gambanye tiada)

sangap..

dah penat ronda Mines, ni ha tgh agah mata dari lolap.. letih rasenye, penat gak bejalan kan.. kalau meronda anak beranak tak pula rasa penat. Macam tak ingat je masa dah berlalu dgn pantas. gamba kat bawah nii masa kami main bowling kat endah parade, saya tak main cume jadi supporter yg berhemah saje. almaklumla tgh pegnen 5 bulan, dok tepi je la dgn bonda tersayang.. saya yg dikelilingi anak-anak buah kesayangan shafiqah, Nana & Athirah. Dorang ni memang tau, kalo nampak mak lang kompem melekat je.. macam ade magnet.. hahaha..

shopping yg murah

best gilakk kalau dapt shopping barang murah. Lunch time tadi saya pegi intai Mines Shop Ctr, singgah Tewah (kedai kain) takde yg berkenan. Sesaja jalan naik tingkat 2, mule-mula ingat kan nak pegi World Of Cartoon sambar baju haziq sepasang dua, sebelom sempat sampai ke WOC tu, terpandangkan satu banner tunjuk arah inform VOIR buat jualan habisan stok.. hahahaha ape lagi, harus di terjah. I LIKKEE VOIR, I LOVEE VOIR.. telek punye telek, selongkar punye selongkar, carik punye carik, korek punye korek, almaklumlah kan kalau dah namenye jualan habisan stok harusla di longgok-longgok je kain baju ikut rege. Kite la kene pandai-pandai sendiri mencari saiz & rupe paras baju yg elok-elok.. Name nye pun murah kan, tentu la baju-baju tu ade yg rijek ke, stok lame ke.. Saya berjaya merembat gaun jeans rm10, ofis wear long sleeve shirt rm5, casual short sleeve shirt rm5. Total shopping rm20. Mabellesss... jimat & berpatutan. sesapa yg berhajat moh le pegi mines shopping complex. sale sehingga 10 August 08. Datang jangan tak datang yerrr

Monday, July 28, 2008

potong rambut..

petang ahad kami 3 beranak pegi Bahau, rizen utk misi menggunting rambut.. talak tahan wo lambut sula pajang.
haziq menunggu penuh sabar, sambil makan pisang goreng male stylist brief itu ini.. laju betul tangan mamat ni gunting..
ni gambar sebelom, gambar abah haziq selepas gunting tak amik pula.. len kali kite amik gamba rambut baru dia..
lepas kasi pendek rambut, buat treatment sket.. syok je rasa..tambah lagi di sponsor kann.. tambah-tambah la syiookkk nye... bah, sponsor lagi eh len kali.. Terima kasih banyyakkk!! caiyyang abah & haziq.. hehehe..
hazil yg kiteorg dapat gunting di kedai ni, memang puas hati yang amat.. lenkali kalo balik kampung, kalo teragak nak gunting rambut kompem datang lagi.. servis bagus, hasil bagus, environment pun bagus.. sejuk je. Haziq pun sukee je dia.

terpempan haziq tengok ibu macam alien. ade mende alah beso kat atas kepala ibunya..

makan lagi - Satey !!!

dah habis santap durian, malamnye saya ajak mak, abah & adik saya pegi makan satey kat spg. Keratong. Macam lapar lagi, sebenarnya dah kenyang, penuh dgn makanan je kat rumah tu, tapi tak tau la pasal ape mengade nak pegi makan. saja nak jalan-jalan cari makan..

Busu yg tgh ralit ber SMS.. Orang bujang la katekannn, memang masa yg terluang tu dipenuhi dgn SMS je..
mak yg malu-malu bile kene tangkap gamba.
Haziq gembira je dapat jalan-jalan, dikelilingi dgn tok ki & tok & busunye..




tengok org bujang ni.. leka betul dia ber sms, tak dulik langsung kiri kanan..
wahhh bersemangat haziq makan satey.. yg tak buleh tahan dia nak cicah sambal kacang juga..

Aktiviti di kampung

tok ki geram nak cium haziq,tp mase ni haziq yg super xcited sgt nampak tanah, tak menyempat-nyempat nak berlari. Tok ki dia pegang pun dia meronta-ronta nak lepas.

sabtu petang kami berlepak-lepak sekuarga sambil makan rambutan yg tengah masak ranum. Sedap betul makan buah petik dari pokok. pagi td saya pegi petik buah manggis.. petang saya petik rambutan pula, Haziq bukan main riang berjalan & berlari kat laman rumah atok nye..




haziq tercengang tengok atoknye bersembang main laung-laung je dari jalan... kampung kan, mane ade trafik jem kalo keter benti sembang tepi jalan kejap.

tengok abahnye dah buka silat dah.. tapi haziq masih lagi asyik melihat atok-atoknye bersembang

Kalau balik kampung la namenye, tak sah kalau takde adengan makan. Kompem MAKAN tu cukup sinonim dgn balik kampungg.. hahahaha pandai-pandai je buat ungkapan sendiri. Memang sentiasa kenyang je kalu kat kampung ni kan, saya takde Lax-5, jadinye bile dah membulat tu paham-paham sendiri la usaha utk menkuruskan diri sendiri secara alami.. apelagi panjat tangga tiap masa.. panjat sambil berlari.. bagi berpeluh & pecah lemak-lemak yg ada... huhuhu.

punye sedap makann durian yg baru gugur.. likat betul rase durian.. tengok la muka saya yang ke asyikan...

balik kampung lagi..

hari minggu lepas kami 3 beranak balik kampung.. best tul dapat balik kampung. Gerak dr rumah kul 10 gak.. Sempat lak tengok Bang Bang Boom... habis je cerita bergegas kami gerak. Ingat kan jalan raya yg menghala ke Bahau nun dah lengang. DAh pukul 10 kan, sekali punye le banyak nye kereta lagi.. Slow kemain bergerak. Seb baik daya ketahanan ngantuk saya ni kuat lagi..dapat le temankan Encik driver memandu tengah-tengah malam.. layan sembang, saya buat lawak bodoh la lawak pandai la.. lawak bodoh tu maknanya saya sorang je la yg gelak, kalo lawak pandai maksudnye lawak saya menjadik, Encik driver pun ikut gelak (Semangat balik kampung la katekannn), Encik Haziq tu dah tido dah.. budak kecik ni pandai budaknye, dia tau kalau bejalan, naik je keter terus tido.. senang ibunye nak sembang ke nak makan ke nak gelak kekeh ke nak kokok ke..asalkan bile tank dia kosong harus terisik dgn sepantasnya.. Sampai Air Hitam pukul 12.30a.m.. adoii lame betul dok dalam keter.. naik kebas punggung. Tapi takpe la kan, dapat la sembang pjg sket dgn abah haziq tuu.. almaklumla kan, dah seminggu ni dia asyik balik lewat.. mase dia balik, kami 2 beranak dah tido.. ape nak di borakkan. Borak dlm mimpi je la.., tapi apesal ek tak masuk mimpi lak.. Cube kalo masa bujang trang tang tang dulu, kompem masuk mimpi...ishhh kalau lame dah takk jumpe.. auwww! rindu angau jadiknyaa.. asik terbayang-bayang je..(tebayang dalam mimpi la maksud saya...kihkihkih)

Friday, July 25, 2008

Ape laa.. Tak buleh pikir ke

Petang Jumaat yg lepas. mase perjalanan pulang, saya dgn rasa tak gemarnye melihat sikap sesetengah peniaga yang tak memikirkan buruk baik sesuatu perkara. Okey cuba tengok, ni traffic light depan apartment saya, tu yg kaler putih tu apartment saya la tuu.. tapi sayanye blok belah dalam. Lampu terafik ni kan amatla sebuk sebenarnye, tak kire siang atau malam. Memang sibuk lalu lintas nye, sebab tu la lampu trafik ni wujud sejak setahun yg lepas. Kalau tak, memang tak penah ade lampu trafik . saya amik gamba keadaan saya yg rase tak puas hati satu peniaga ni nak berniaga sebelah lampu trafik. Tak ke susah org nak belok ke kiri sebabkan ade kereta pelanggan mem parkingkan kereta mereka di tepi laluan utk ke simpang?

Tuuu nampak tak..?? Ada ka amik jalan mudah, nak berniaga kasut, tapi cara yg salah. Dah terang-terang nampak line kuning kan... sebabkan kereta parking belah belakang keter saya, sebab tu jalan yg saya amik gamba ni takde kereta. sbb kereta yg tepi blocked kereta utk ke simpang.. Kene tunggu kereta yg tgh berenti di tengah jalan dulu, baru kereta dapat masuk simpang kiri..


Mak Haziq

minggu lepas haziq tak sehat. Dia rejek susu botol. nak susu ori juga.. Telepon mak haziq (bbsitter) tanye keadaan anakande tercinta. Rupenya dari pagi sampai ke tengahari dia menangis siap tanak isap susu. Wahhh kritikal dah tu.. Ibu diminta pulang dgn kadar yg segera utk berikan bantuan penyelamat. ne..no..ne..no... akhirnya selamat sampai. Setelah haziq kekenyangan & selamat di beri bantuan penyelamat, haziq pun dgn cergas nye memulakan aksi2 lasak beliau. bermain suke riang..
Dia dah boleh gelak di dukung mak nye..
ni anak bongsu mak haziq.. punye la suke sgt si akmal ni main dgn haziq..

Deting

nak di jadikan cerita, saya ni dlm kesah sambil selam minum air... ehem-ehem kak an & sob tau la kan ape maknye tu.. tak perlu la di ceritakan di sini.. cukup je la pade pengetahuan mereka yg terbabit je (apesal ayat makan dalam je ni??!! BelASSAHHH je laa..)
Agenda yg spesel sekali utk gathering dgn mereka-mereka ini.. Siapakah MEREKA ituu??? mereka ni la yg saya rindu giler nak jumpe. Setelah sekian lama, akhirnya di murahkan rezeki juga kami utk berjumpa..dan destinasi kami ialah di The Souk, putrajaya.. Dan yg paling bestnye Pn Sob dgn murah hatinya membelanjakan kami dgn hidangan yg sedap-sedap hingga menjilat jari. Kalau tau sob nak belanja dah tentu-tentu saya tak hevy bekfes pagi tadi.. Ni perut kenyang dgn laksa Johor dah pagi tadi.. Tu yg tak dapat nak licinkan wafle tuu..
tengok tu sape nye air yg licin?? kompemla air saya yg habis dulu dari lelain.. gile kehausan nihh!!
Pompuan Glamsss (makin lawo mak org dua nii...)
dorang ni kan staff gomen kompem le sama tema.. Batikkkk... punye tema
yahh! syabbas kak An berjaya hingga ke suapan kedua terakhir.. sedap nasi goreng nye tuu..
sedapnye sob menikmati mushroom soup dia.. sambil minum leh lak senyum-senyum. Terpaku sgt le tu dgn kesedapan..
Kiteorg bertiga ni kan mcm takde keje lain.. asyik terkekeh je gelak.. padehal ceritanye tak lah lawak mane, tapi manjang je la gelak. Dah tu mcm tak nampak org lain lak tu... Lupe diri terus memasing. Tak segan silu lansung... Gelak super kuat.. sekejap sekejap klik amik gambo sana amik gambo sini.. memang tak pikir ade org ke tak.. nampak kitorang lebih lagi excited begamba dari pelancong asing. Semangat Blog la katekannn... Hikhikhikhik...tgh lepak-lepak sementara menunggu hujan panas reda. (pst..pst.. nampak tak ape ade kat tangan Pn Sob? mcm tu gak la saya.. Tapi kat entry saya kompem la takde gamba saya kan.. dah tentu-tentu Pn sobnye kamera lak merakam kan aksi spontan saya. Pegi je page Pn Sob kalo nak nengok gamba lebih lanjut..
cube tengok deme 2 org nih.. Leka pilih baju ni ha.. pn sob dok belek t-shirt. Kak An siap tunjuk cantek tak t-shirt akak ni?? saya cakap cantekkkkk!! bersoping la.. ape lagi kan., org pompuan ni pantang jumpe barang murah.. Kompem beli. tak banyak beli satu pun jadik la.. Kalo tak beli silap2 masuk mimpi..
Moga-moga ade rezki & peluang sebegini lagi.. Dapat pegi tempat lain sket.. lepas makan jamu mata pula.. Okey guys terima kaseh banyak sudi gathering.. sok-sok gather lagi kannnn...

Tuesday, July 22, 2008

Makan sendirian.. :(

Abah haziq balik lewat malam tadi.. huhuhu.. lauk yg best pun tak selera nak makan. Selalunye makan bertiga buleh rebut² berselera lebih je.. Ni sensorang je makan, Haziq lak dah tido. Abahnye balik lewat. Makan sorang tanpa teman... cedihhh.


Haziq yg tertido nyenyak depan tv;

Menu malam tadi, ikan siakap batu masak sos ke hape tah ikut resipi tu. Belasah je laa.. janji sedap. Telo dadar dan Nasi carrot (Tapi carrotnye lupe nak bubuh..perencah nye je yg masok)

Susu

Saya yg dah redy utk menyantap;(Sila abaikan rupe ku yg sememeh ini)

tak habis pun makan, cume susu je habis. tetibe mati selera

Abah haziq balik dalam kul 1 lebih. Terus makan. Dia tak makan ape-ape lagi katenye. Bz sgt sampai tak sempat nak makan. Abah haziq heran apesal lauk langsung tak luak. Katenye lagi lauk & nasi yg di masak tu sedapp.. Nak buat camne kan, dah takde selera makan sensorang. Sekali saya tengok, licin lauknye.. Alhamdulillah.. masakan ku di senangi suamiku ituu..

Sensasi nya..,

Us together..